Oto te najważniejsze:
► WITAMINA C – zwiększa sprawność układu odpornościowego, zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Duże dawki tej witaminy przyspieszają leczenie przeziębień. Najwięcej witaminy C dostarczają świeże owoce (np. kiwi, cytrusy) i niektóre warzywa (np. papryka, kwaszona kapusta). Zawartość witaminy C spada w czasie przechowywania warzyw i owoców, a także pod wpływem obróbki termicznej.
► WITAMINA E – podnosi odporność organizmu. Dostarczają jej głównie oleje, orzechy, pestki słonecznika i dyni.
► CYNK – wzmacnia system immunologiczny organizmu. A przyjmowanie zwiększonych jego dawek skraca czas trwania infekcji. Duże ilości cynku występują w mięsie, owocach morza, kaszach, orzechach i nasionach.
► ŻELAZO – wspomaga leczenie przeziębień, a niedobór tego składnika powoduje osłabienie i zmęczenie. Najwięcej żelaza zawiera czerwone mięso, wątróbka i ciemnozielone warzywa.
► SELEN – zapobiega stanom zapalnym. Dostarczają go orzechy, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, pestki słonecznika i soczewica. Poniżej proponujemy dietę, która bazuje na wzmacniających produktach. Nie musisz się jej ściśle trzymać, a jedynie wykorzystać jako inspirację w komponowaniu posiłków. Ważne jest, by każdego dnia w menu pojawiły się produkty dostarczające wszystkich cennych składników. Taką dietę możesz stosować nawet przez całą jesień.